FAQ: Hoe wordt een nieuwe masterbatch ontwikkeld?

Ook voor het gepaste advies en ondersteuning ben je bij Italmaster aan het juiste adres. 

Daarom hebben wij een informatieve video gepost waarin uitgelegd wordt hoe wij een nieuwe masterbatch ontwikkelen.

Bekijk de video hier!

 

Hoe wordt een nieuwe masterbatch ontwikkeld?

Dat is een vraag die we regelmatig krijgen bij Italmaster. Alles begint natuurlijk bij de klant die een nieuwe kleurmasterbatch bij ons wenst te ontwikkelen.

Dit kan op verschillende manieren:

  • Ofwel bezorgt hij ons een Pantone- of RAL-referentie van een bepaald kleur.
  • Ofwel krijgen we een staal van zijn huidige kleurstof.
  • In een ander geval dienen we de gewenste kleur te ontwikkelen aan de hand van een stukje van het kunststof eindproduct zélf.

We vragen de klant vervolgens een checklist in te vullen waarin we peilen naar aanvullende informatie die ons een correct beeld moet geven van de gebruikseisen en functionaliteiten waaraan de masterbatch moet voldoen. 

  • Denk maar aan het type polymeer dat moet worden ingekleurd.
  • Wat is de verwerkingstemperatuur bij het spuitgieten of extrusie? 
  • Betreft het een binnen- of buitentoepassing? 
  • Wat is de wanddikte van het in te kleuren kunststofproduct? 
  • Wat is de gewenste dosering van de masterbatch? 
  • En dergelijke meer...

Deze checklist is de input voor onze interne “labo-request” waarmee onze coloristen in het labo aan de slag kunnen gaan. De colorist onderneemt in het labo een aantal pogingen om met een ganse reeks aan beschikbare monopigmenten de geschikte masterbatchformulatie aan te maken. De hiervoor gebruikte pigmenten worden in het labo nauwgezet geselecteerd en heel precies afgewogen. 

Vervolgens wordt op “lab-scale” een kleine hoeveelheid masterbatch aangemaakt. De verkregen masterbatch wordt uiteindelijk vermengd met de specifieke grondstof die moet worden ingekleurd én die uiteindelijk ook zal worden gebruikt voor de eindtoepassing.

  • Voor spuitgietdoeleinden wordt een kleurplaatje gespoten. 
  • Voor vezelextrusie wordt met dit mengsel een vezelstaal gesponnen als proefstaal.

We gaan dus in feite het proces van de klant nabootsen met een door ons ontwikkelde masterbatch en dit mét de juiste dosering én met de grondstof van de klant.

Als er een goeie colormatch is ontvangt de klant het kleurplaatje of vezelstaal ter goedkeuring. Het kleurplaatje of het vezelstaal helpt de klant immers om de verkregen kleurtint en transparantie goed te beoordelen in zijn eigen grondstof.

De klant kan er dan ook vervolgens voor opteren om een staal te laten produceren om ook de masterbatch in zijn eigen productie-omgeving te testen.

In een laatste stap bezorgen wij de klant een offerte en garanderen wij natuurlijk met plezier onze beste voorwaarden.

 

Hebt u masterbatch nodig in uw specifieke kleuren? Laten we samen ontwikkelen! Klik op deze link om ons uw labo aanvraag te bezorgen. 

 

 

Italmaster Belgium NV is uw flexibele partner in de ontwikkeling, productie en verkoop van masterbatches, monopigmenten & additieven. Contacteer ons voor de ontwikkeling, productie en flexibele levering van uw masterbatch in België, Nederland, Frankrijk en andere landen van de Europese Unie. 

Gepubliceerd op: 24/03/2021