De voordelen van onze carbonblackvrije masterbatches

In de kunststofindustrie is er steeds meer aandacht voor oplossingen die de duurzaamheid van uw productie positief kunnen beïnvloeden. Eén van deze oplossingen is de carbonblackvrije masterbatch. Maar wat is carbonblackvrije masterbatch precies en wanneer is het de juiste keuze? Laten we het voor u samenvatten.

 

Wat is een carbonblackvrije masterbatch ?

Anders dan de traditionele carbon black-masterbatch bevat de carbon black-vrije masterbatch geen carbon black als zwart pigment om kunststoftoepassingen zwart te kleuren. Het roet wordt vervangen door een alternatief zwart pigment dat dezelfde donkere of zwarte kleur mogelijk maakt.

 

Waarom kiezen voor een carbon black-vrije masterbatch?

Carbon black is een veelgebruikt zwart pigment dat in zwarte masterbatch wordt gebruikt om een zwarte of donkere kleur te verkrijgen. In bepaalde toepassingen of industrieën kan het gebruik van carbon black echter ongewenst zijn vanwege redenen zoals :

  • Recycleerbaarheid: De aanwezigheid van carbon black in kunststoffen kan de identificatie door de Near-Infrared (NIR) sorteerapparatuur bemoeilijken.
  • UV-stabiliteit: Carbon black absorbeert UV-straling, wat mogelijk niet geschikt is voor toepassingen waarbij UV-stabiliteit cruciaal is.
  • Elektrische geleidbaarheid: Koolzwart heeft geleidende eigenschappen en in toepassingen waar elektrische isolatie vereist is, is de aanwezigheid ervan mogelijk niet wenselijk.
  • Gezondheidsproblemen: Blootstelling aan carbon black, gebruikelijk in industrieën zoals de productie- en rubberproductie, kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen, beroepsastma, huid- en oogirritatie en mogelijke cardiovasculaire effecten.
  • Milieuproblemen: Milieuproblemen die verband houden met carbon black omvatten luchtvervuiling door productieprocessen, de uitstoot van broeikasgassen, de productie van afval, potentiële waterverontreiniging door de lozing van afvalwater, de impact op het landgebruik en het verbruik van hulpbronnen, en transportgerelateerde milieueffecten.
  • Regelgeving: Omdat carbon black potentiële gezondheids- en milieuproblemen kan opleveren, waarvoor nauwlettend toezicht vereist is. Sommige industrieën geven daarom de voorkeur aan alternatieven die aan specifieke wettelijke eisen voldoen.

 

De keuze voor een carbonblackvrije masterbatch is afhankelijk van de specifieke eisen van de toepassing en de gewenste eigenschappen van het eindproduct. Deze masterbatches worden gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de verpakkings-, automobiel-, bouw- en consumptiegoederensector, waar kleurconsistentie, recycleerbaarheid, UV-stabiliteit en andere factoren cruciale overwegingen zijn.

 

Eenvoudig masterbatch bestellen doet u bij Italmaster !

Bent u overtuigd van onze capaciteiten en wenst u een nieuwe masterbatch te laten ontwikkelen? Met onze handige tool kunt u op een eenvoudige manier een nieuwe labo aanvraag doen, rekening houdende met alle criteria die voor uw masterbatch belangrijk zijn. Italmaster is u graag van dienst !

Klik op deze link: Een nieuwe aanvraag bij Italmaster.

 

Italmaster Belgium NV is uw flexibele partner in de ontwikkeling, productie en verkoop van masterbatches, monopigmenten & additieven. Contacteer ons voor de ontwikkeling, productie en flexibele levering van uw masterbatch in België, Nederland, Frankrijk en andere landen van de Europese Unie. 

Gepubliceerd op: 11/03/2024