7 belangrijke criteria voor het kiezen van de juiste masterbatch

Het kiezen van de beste masterbatch voor uw specifieke project kan moeilijk zijn, maar het is de sleutel tot het verbeteren van uw product en het verlengen van de levensduur ervan. Hier zijn 7 belangrijke criteria waarmee we rekening houden bij het kiezen van een masterbatch die het best aan uw behoeften voldoet:

 

1.     Kwaliteit

Kunststof is een materiaal dat ons leven de afgelopen 50 jaar heeft veranderd. Het wordt gebruikt voor de vervaardiging van een overvloed aan consumptiegoederen, van speelgoed en auto's tot bouwmaterialen en meubels. De kwaliteit en prestaties van deze producten zijn echter afhankelijk van de kwaliteit van de grondstoffen die voor het plastic worden gebruikt. Masterbatch is een additief dat kunststoffen voorziet van nauwkeurig afgemeten hoeveelheden van belangrijke additieven - zoals kleurpigmenten, UV-stabilisatoren, antistatica, en zo verder - bedoeld om hun prestaties te verbeteren.

Masterbatch is een essentieel onderdeel bij de productie van veel kunststofproducten. Daarom kies je best voor een ervaren producent zoals Italmaster die garant staat voor kwaliteit.

Bij Italmaster kunt u rekenen op de beste kwaliteit masterbatch voor de kunststofindustrie: spuitgieten, profielextrusie, plaatextrusie, blowmoulding en rotomoulding. Mede door de grote historische concentratie van textielproducenten in Vlaanderen hebben wij eveneens ruime ervaring met de productie van hoogwaardige masterbatch voor garenextrusie.

 

2.     Kleur en kleurconsistentie

Wat als alle kunststof producten doorzichtig of kleurloos zouden zijn..? Een beetje eentonig, toch?

Kleur is zeer belangrijk om uw product aantrekkelijk te maken. Masterbatch speelt een belangrijke rol om kleur te geven aan het plastic product. Wij kunnen elke kleur creëren die u nodig hebt, in overeenstemming met uw kleurenstaal, LAB-waarden of internationale kleurenstandaarden (RAL, pantone,…). Onze database met meer dan 10.000 kleuren maakt het vrijwel zeker dat we een match kunnen vinden voor specifieke kleuraanvragen.

Italmaster geeft eveneens een hoge prioriteit aan kleurconsistentie: onze experts hebben de nodige ervaring om de tint en intensiteit van uw gekozen kleur consistent te ontwikkelen en achteraf te herontwikkelen zodat uw product altijd dezelfde uitstraling kan behouden.

Van elk ontwikkeld kleur houden wij de juiste formule èn een staal bij in onze database, zodat de correcte kleur steeds onmiddellijk geproduceerd kan worden.

Meer uitleg over masterbatch ontwikkeling bij Italmaster kan u vinden op onze blogpagina via deze link: Hoe wordt een nieuwe masterbatch ontwikkeld?

Bekijk ook onze video hierover op Youtube: VIDEO | Hoe wordt een nieuwe masterbatch ontwikkeld?

 

3.     Hoge temperatuurstabiliteit

De warmtebestendigheid van masterbatch is een ander belangrijk punt van overweging. Masterbatch dient aan hoge normen te voldoen met betrekking tot temperatuurstabiliteit, zodat problemen tijdens de productie vermeden worden.

Het zit zo: masterbatch met een lage temperatuurstabiliteit kunnen de hoge temperatuur van het verwerkingsproces niet aan. Hierbij bestaat het risico dat het pigment verbrandt en men niet de gewenste eindkleur bekomt.

Daarom dient men bij de ontwikkeling van de masterbatch rekening te houden met de temperatuur van het verwerkingsproces. Het is heel belangrijk om bij de bestelling van uw masterbatch de juiste parameters door te geven wanneer wij u de volgende vraag stellen: Aan welke temperatuur (°C) dienen de pigmenten en specificaties bestand te zijn, bijvoorbeeld wat is de maximum temperatuur (°C) van het verwerkingsproces?

 

4.     Lichtechtheid en weersbestendigheid

De hoge lichtechtheid van de gebruikte pigmenten in de masterbatch draagt bij tot de kleurconsistentie en duurzaamheid van het eindproduct. Dit is één van de belangrijkste criteria voor een gekleurde kunststof. Blootstelling aan een hoge concentratie UV heeft namelijk een negatief effect op de levensduur van kunststoffen.

UV-straling breekt de chemische bindingen van het polymeer af, welke kunnen leiden tot degradatie. Door pigmenten met een hoge lichtechtheden te selecteren bij de ontwikkeling van de masterbatch, kan een betere garantie geboden worden aan eindgebruikers, wat uiteindelijk leidt tot een hogere merkwaarde.

Weersbestendigheid geeft aan in welke mate de pigmenten bestand dienen te zijn tegen de inwerking van de weerselementen. We vragen u om een waarde op te geven van 1 tot 5. 1 is erg slecht en 5 is een uitstekende weersbestendigheid.

Meer uitleg over het effect van UV-stralen op de kwaliteit van uw eindproduct kan u vinden op onze blogpagina via deze link: Hoe bescherm je kunststof tegen UV-straling?

Bekijk ook onze video hierover op Youtube: VIDEO | Bescherming van kunststoffen tegen UV-straling.

 

5.     Voorkom migratie

Wanneer de materialen worden verwerkt, is het belangrijk te letten op het uitsluiten van migratie: bij dit fenoneem migreert het pigment namelijk van het oppervlak van het ene materiaal naar het oppervlak van de aangrenzende laag. Migratie veroorzaakt ongewenste kleurverschuivingen of andere veranderingen in de eigenschappen tussen producten die hetzelfde materiaal gebruiken.

Om migratie in masterbatches te voorkomen, gebruikt u best alleen masterbatches die zijn ontworpen voor uw polymeer en voor uw procesomstandigheden. Kies daarom voor Italmaster masterbatches, die de problematiek van migratie goed beheerst.

 

6.     Kies de juiste additieven

Additieven beïnvloeden de optische, mechanische en thermische eigenschappen van de kunststof om te kunnen voldoen aan de specificaties van het eindproduct.

Het toevoegen van mechanische en thermische eigenschappen kan belangrijk zijn in functie van het eindproduct. We hadden het reeds over licht- en weerstabiliteit en temperatuursbestendigheid, maar wist je dat we uw masterbatch ook kunnen voorzien van vlamdovende, antistatische en/of geleidende eigenschappen?

Ook de gewenste uitstraling van het eindproduct kan vragen om bepaalde additieven. Italmaster biedt de volgende optische eigenschappen aan: metallic look, glitter look, interferent effect, pearl glans, fluorescerend effect, glow-in-the-dark effect en reflecterend effect.

Bespreek zeker uw noden en wensen met ons zodat wij u de juiste oplossing kunnen bieden bij het ontwikkelen van uw masterbatch.

 

7.     Snelheid en flexibiliteit

Tijdige levering is een kritieke factor voor de productie. Onze masterbatches zijn essentieel om hoogwaardige kunststofproducten te garanderen, daarom is het belangrijk dat we al uw deadlines halen. Wij, Italmaster, maken meer dan 1000 kleuren per jaar en streven er naar om onze klant maximaal te ontzorgen!

Snelheid, service en flexibiliteit zijn de pluspunten waarmee Italmaster zich kan onderscheiden van andere masterbatch producenten. Wij garanderen een persoonlijke aanpak en voor elke aanvraag een oplossing op maat.

Ons logistiek team is zeer proactief en houdt u op de hoogte van de status van uw zending en levering. Ongeacht de grootte van uw bestelling zorgen wij er altijd voor dat deze u op tijd en volgens de gemaakte afspraken bereikt.

Bij Italmaster voldoen de masterbatch productie en kwaliteitsvereisten aan de strenge voorwaarden van het ISO 9001:2015 certificaat.

 

Eenvoudig masterbatch bestellen doet u bij Italmaster!

Bent u overtuigd van onze capaciteiten en wenst u een nieuwe masterbatch te laten ontwikkelen? Met onze handige tool kunt u op een eenvoudige manier een nieuwe labo aanvraag doen, rekening houdende met alle criteria die voor uw masterbatch belangrijk zijn. Italmaster is u graag van dienst!

Klik op deze link: Een nieuwe aanvraag bij Italmaster.

 

Italmaster Belgium NV is uw flexibele partner in de ontwikkeling, productie en verkoop van masterbatches, monopigmenten & additieven. Contacteer ons voor de ontwikkeling, productie en flexibele levering van uw masterbatch in België, Nederland, Frankrijk en andere landen van de Europese Unie. 

Gepubliceerd op: 10/03/2023