Recyclaten in kleuren. Ontwikkeling van een masterbatch met gerecycleerde polymeren.

Recyclaten hoeven niet altijd in zwart, grijs of een andere doffe kleur te zijn, je kunt ze ook in meer aansprekende kleuren hebben. Met de ontwikkeling van specifieke kleurmasterbatches biedt Italmaster haar knowhow en ervaring aan om PCR en PIR (Post Consumer Recyclate en Post Industrial Recyclate) te helpen kleuren.

Het proces van het ontwikkelen van een masterbatch om een onderdeel in een gerecycleerd polymeer te kleuren is vergelijkbaar met het ontwikkelen van een kleurmasterbatch voor een prime-polymeer... en we doen dit meer dan 1000 keer per jaar...

Ondanks het feit dat het kleuren of “overkleuren” van gerecycleerde materialen met masterbatch perfect mogelijk is, is de haalbaarheid van de masterbatch ontwikkeling sterk afhankelijk van de kleur van het recyclaat zelf (kleurmateriaal input) en het gewenste kleurresultaat dat bereikt moet worden (kleurenuitvoer).

Elke kleuropdracht moet apart worden geanalyseerd om te kijken of - bij een bepaalde kleur van het recyclaat - de gewenste kleur of een goede aanpak kan worden verkregen met een bepaalde kleurmasterbatch. Vooraf en op een transparante manier bespreken we ook het economische aspect van elke kleuropdracht, terwijl hoge kleurpercentages misschien geen economisch belang hebben.

Zolang de materiaalstroom van het recyclaat een constante kleurtolerantie heeft, kan dezelfde masterbatch worden gebruikt om een bepaalde kleur te verkrijgen. Als de gerecycleerde materiaalstroom teveel in kleur varieert van batch tot batch, zal er telkens een aangepaste masterbatch ontwikkeld moeten worden om een vergelijkbaar kleurresultaat te krijgen. Dit is precies waar onze flexibiliteit en wendbaarheid een groot verschil kunnen maken om het kleuren van de recyclaten succesvol te maken.

Ons team is enthousiast om u te ondersteunen bij al uw vragen bij het ontwikkelen van mooie kleuren voor uw recyclaten rekening houdend met alle mogelijkheden en beperkingen die de kleuropdracht kan opleveren.

 

 

Italmaster Belgium NV is uw flexibele partner in de ontwikkeling, productie en verkoop van masterbatches, monopigmenten & additieven. Contacteer ons voor de ontwikkeling, productie en flexibele levering van uw masterbatch in België, Nederland, Frankrijk en andere landen van de Europese Unie. 

Gepubliceerd op: 07/09/2021